Hallo collega's
Tijdens mijn opleiding tot begeleidingskundige aan de HanzePro ben ik enthousiast geworden over het geven van supervisie aan jonge professionals. Ik ervaar dit als waardevol en inspirerend. Het blijkt bovendien goed aan te sluiten bij wie ik ben en wat ik te bieden heb. Mijn streven binnen supervisie is dat jonge professionals een beter beeld krijgen van wie zij zijn, waar zij voor staan en hoe dit zich verhoudt tot hun professioneel handelen.
Door mijn FO (fenomenologisch onderzoek) ben ik me bewuster geworden van de rol die schaamte speelt zowel in mijn eigen leven als binnen de begeleidingspraktijk. Juist beginnende professionals ervaren vaak druk om te voldoen aan hoge verwachtingen en laten vooral hun sterke kanten zien. Imperfectie staat in de huidige maatschappij synoniem aan niet goed zijn. In de supervisie is mijn stelling dat de minder mooie kanten er ook mogen zijn en falen mag. Ik ben van mening dat het essentieel is dat er in supervisie ruimte is voor imperfectie en kwetsbaarheid. Door schaamte te normaliseren, empathie te tonen en een veilige supervisierelatie te creëren, wil ik een context bieden waarin supervisanten hun schaamte kunnen onderzoeken en transformeren. Zoals Brené Brown treffend zegt: “Schaamte overleeft het niet wanneer ze uitgesproken wordt. Ze gedijt op geheimhouding, stilte en oordeel.”
Ik heb een duidelijke behoefte om mij verder te ontwikkelen en te scholen in verdiepende vormen van begeleiding zodat ik beter kan aansluiten bij vragen van cliënten. Deze leerbehoefte raakt ook mijn kwaliteit: een scherp invoelend vermogen waarbij ik goed in staat ben te luisteren naar waar de behoefte van de ander ligt. Ook wanneer deze niet expliciet wordt uitgesproken. Zo heb ik, naar aanleiding van de behoefte van een supervisant, een cursus positive supervisie gevolgd en ga ik na de opleiding starten met naratief coachen.
Voor mijn eigen ontwikkeling heb ik de inbreng van anderen – van jou – hard nodig. Ik praat graag met professionals over ons beroep. Het samen reflecteren helpt mij om mijn handelingsalternatieven scherper in beeld te krijgen en bewustere keuzes te maken.
Als collega breng ik een open, onderzoekende en eerlijke houding met me mee, waarbij ik zelfspot niet schuw. Ik stel veel vragen en probeer thema’s van verschillende kanten te benaderen. Een provocatieve stijl past mij goed. Met humor neem ik soms de rol van advocaat van de duivel op me om het denkproces te prikkelen. Daarnaast ben ik trouw – ook aan mezelf – en zorgzaam, met aandacht voor de ander.
Ben jij net zo enthousiast als ik over ons beroep en vind je het leuk om samen met mij jezef te ontwikkelen en scherp te houden, op het gebied van begeleidingskunde, neem dan contact met mij op.
Daphne van Geel. Alle rechten voorbehouden.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.